St. Patrick's Day kleurt Nederland groen: Ierse feestdag steeds populairder, ook in Limburg

Deest, 6 maart 2024 - Op 17 maart is het St. Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland die ook in Nederland steeds meer omarmd wordt. Op deze dag herdenken wereldwijd zo'n 75 miljoen mensen het leven van St. Patricius, de beschermheilige van Ierland. Ierse folkmuziek, de traditionele céilí dance en klassieke Ierse delicatessen, zoals lamsstoof met daarnaast een pint Guinness, zijn onlosmakelijk verbonden met de feestdag. Feestvierders kleden zich in het groen om te laten zien dat ze trots zijn op de Ierse cultuur en tradities. St. Patrick's Day is in Nederland inmiddels uitgegroeid tot de generale repetitie voor Koningsdag: op veel meer plekken worden activiteiten georganiseerd op de feestdag en Nederlanders dompelen zich graag onder in het groen.

St. Patrick's Day in Nederland

Feest, gezelligheid en vooral muziek van eigen bodem, maar dan veel groen in plaats van oranje: de activiteiten die op 17 maart in pubs plaatsvinden, hebben veel weg van wat we gewend zijn op Koningsdag. Door heel Nederland zijn er ruim 110 Ierse pubs waar men zich kan laten onderdompelen in de Ierse feestvreugde, onder het genot van een pint Guinness. In Den Haag wordt voor de twaalfde keer het grootste St. Patrick's Day festival van Nederland georganiseerd.

Ook in Limburg zijn er tal van pubs waar men dit jaar St. Patrick's Day kan vieren:

Venlo: Shannons en Hatseflats

Susteren: Bie Alois

Maastricht: Peter's, Shamrock en John Mullings

Heerlen: Erin's Isle

Proosten met Guinness

Het drinken van een pint Guinness is op St. Patrick's Day bijna net zo essentieel als het dragen van groen. Elk jaar worden er op St. Patrick's Day zo'n 13 miljoen pints Guinness gedronken. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal pints van the black stuff dat op een willekeurige dag gedronken wordt. Het iconische donkere bier kent dan ook een rijke Ierse geschiedenis en maakt deel uit van de symbolen en cultuur van Ierland: Guinness wordt beschouwd als de belichaming van de feestdag. Het tappen wordt zorgvuldig gedaan en duurt 119,5 seconden omdat het bier op driekwart van het tapproces moet stabiliseren voordat het laatste deel getapt kan worden.

Oorsprong St. Patrick's Day

Sint Patricius is de beschermheilige van Ierland die in de vijfde eeuw de heidense Ieren tot het Christendom bekeerde. Volgens de mythe heeft hij duizenden mensen tot het christendom bekeerd en daarom kreeg hij zijn eigen feestdag op 17 maart. Door de Ierse emigratiegolf die vooral in de negentiende eeuw plaatsvond, hebben de Ieren zich over de hele wereld verspreid en is St. Patrick's Day een dag die wereldwijd gevierd wordt. Van de Amsterdamse Wallen tot de Chicago River en van het Colosseum in Rome tot Manneken Pis in Brussel: alles kleurt groen op 17 maart.

Over Guinness

Guinness is een merk van Diageo. Diageo is wereldleider op het gebied van alcoholhoudende dranken, met een uitstekende collectie van merken van alcoholische dranken in de categorieën gedistilleerd, wijn en bier, met de merken Smirnoff, Guinness, Johnnie Walker, Baileys, J&B, Cuervo, Captain Morgan and Tanqueray, and Beaulieu Vineyard and Sterling Vineyards wines. Diageo's merken zijn verkrijgbaar in ongeveer 180 landen. Diageo is genoteerd aan de beurzen van New York en Londen. Voor meer informatie over Diageo, zijn merken en personeel, bezoekt u dan de site www.diageo.com. Voor meer informatie over Guinness kunt u terecht op www.guinness.com.

Lees het volledige artikel bij Arlena Pires.

Laat dit artikel viral gaan in Nijverdal, deel het met je vrienden!

Auteur

Picture of Redactie deNijverdalgids.nl
Redactie deNijverdalgids.nl

Nieuws door Arlena Pires. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. St. Patrick’s Day kleurt Nederland groen: Ierse feestdag steeds populairder, ook in Limburg

Gerelateerde berichten